Sähkön hinta ja erityisesti siirtohinta on ollut viime aikoina otsikoissa paljon. Roimasti nousseet siirtohinnat ja kallistuva sähköenergia saavat ihmiset harkitsemaan erilaisia tapoja joko pienentää sähkön kulutusta, tai tuottaa sähköä itse. Tietoisuus erilaisista vaihtoehdoista on kasvanut samalla, kun kiinnostus ympäristöä kohtaan noussut yhä tärkeämmäksi ja tekniikka kehittynyt. Uusiutuva aurinkovoima on yksi nopeimmin kehittyvistä energiantuotantomuodoista ja teknisten ratkaisujen nopea kehitys ja kustannusten lasku kiihdyttävät aurinkopaneeleiden kysyntää jatkuvasti. Koska itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja eikä veroja, yhä useampi pientaloasuja tai talonyhtiö harkitsee aurinkopaneeleiden asennusta.  Lopella aurinkopaneeleja myy ja asentaa Läyliäisten Sähkö Oy ja kasvava kiinnostus näkyy yrityksessä selvästi, kun kyselyitä aurinkopaneeleista tulee yhä enemmän. 

Aurinkovoima perustuu auringon säteilyenergian muuttamiseen sähkövirraksi. Aurinkovoima on jatkuvasti uusiutuva energialähde, joten se on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Päivän aikana maapallolle säteilee aurinkoenergiaa 10 000 kertaa koko maapallon tarpeen verran ja auringon tarjoama energia vain odottaa riittävän tehokasta teknologiaa, jolla sitä voidaan hyödyntää vielä tehokkaammin. Tulevaisuudessa aurinkoenergia onkin todennäköisesti yksi tärkeimmistä energianlähteistä. 

Vaikka monesti puhutaan pimeästä Pohjolasta, on Suomessakin auringon säteilyä riittävästi sähkön tuotantoon, sillä Suomessa aurinko säteilee vuositasolla lähes yhtä paljon, kuin Keski-Euroopassa ja puolet Saharassa saatavan säteilyn määrästä. 

– Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina, kun aurinko paistaa ja myös pilvisellä säällä saadaan aurinkoenergiaa, joskin tietysti pienempiä määriä. Suomessa aurinkopaneeleiden sähköntuotanto alkaa yleensä helmi-maaliskuussa ja kestää aina lokakuuhun saakka, kertoo Läyliäisten Sähkön yrittäjä Erkki Voivala.   

Aurinkoenergian varastoimiseen oleva teknologiakin on jo olemassa, hinnat ovat vielä kuitenkin niissä kohtuullisen korkeat kuluttajille. Aurinkopaneeleista hyötyy moni suomalainen omakotiasuja ja mökkiläinen sillä omaan tarpeeseen saa tuotettua jo kuitenkin ihan kohtuullisen määrän sähköä. Erityisesti suoralla sähkölämmityksellä toimivat talot ovat saaneet merkittävän hyödyn aurinkopaneeleista.

– Aurinkopaneeleiden käyttöikä on 30-40vuotta, eivätkä ne tarvitse aktiivista ylläpitoa asennuksen jälkeen, joten käyttökustannukset pysyvät pieninä eivätkä ne ole työläitä hoitaa, muistuttaa Erkki Voivala.

Mitä pitää tietää aurinkopaneeleista tarjousta pyytäessään?

Kysyimme Erkki Voivalalta, että mitä kaikkea tietoa aurinkopaneeleiden toimittaja tarvitsee, jotta osataan laskea oikeanlainen tarjous:

– Ensimmäisenä kannattaa tarkastaa omasta sähkölaskusta vuosittainen sähkönkulutusarvio. Tämä on erittäin hyvä lähtötieto, kun aletaan miettimään sopivaa aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta.  

Läyliäisten Sähköllä aurinkopaneelien asennus tehdään aina avaimet käteen periaatteella omien asentajien toimesta. Teemme kartoituskäynnin, arvioimme suositeltavan mitoituksen, mietimme myös voisimmeko optimoida esim. käyttövesilämminvesivaraajan tai vaikkapa lämmitysvesivaraajan lämmitystä toimimaan päivisin aurinkosähkön tuotantoaikana.    

Asennamme paneelit, invertterin, teemme tarvittavat sähköasennustyöt ja hoidamme tarvittavat lupa- ja ilmoitusasiat sähkölaitoksen kanssa. Asennus kannattaakin ehdottomasti teettää asennusliikkeellä, joka vastaa asennuksen toimivuudesta pitkänkin ajan saatossa.

Aurinkopaneelit kannattaa mitoittaa siten, että mahdollisimman suuri osa sähköstä kuluu omassa kiinteistössä. Yleensä kesän huippupäivinä sähköä kuitenkin jää myös yli, jolloin sähkön myyntiyhtiön kanssa kannattaa tehdä sopimus ylimääräisen sähkön ostosta. Sähkön myyntiyhtiöt maksavat sähköstä kuitenkin vain noin kolmanneksen markkinahinnasta, joten siksi paneeleita ei kannata ylimitoittaa myyntiä ajatellen. 

– Katon soveltuvuus aurinkopaneeleille on myös suuri vaikuttava tekijä. Onko katon kunto millainen, mitä materiaalia se on, mihin suuntaan katto on ja kuinka suuri on katon kallistus, onko paneeleita varjostavia tekijöitä esim. puita, muita rakennuksia jne. huomauttaa Erkki Voivala.  Läyliäisten sähköltä tehdään aina maksuton arviokäynti kohteeseen, jolloin ammattilainen pystyy arvioimaan kaikki vaikuttavat tekijät heti alkuvaiheessa eikä kiinteistön omistajan tarvitse selvittää näitä kaikkia asioita itse. Erkki Voivala muistuttaa, että arviokäynnin jälkeen ammattilainen laskee asiakkaalle kirjallisen tarjouksen Scanofficen laadukkaalla Premium aurinkosähköjärjestelmällä, jossa laatu- ja takuuasiat ovat markkinoiden parhaimmat. Froniuksen invertterin takuu on seitsemän vuotta, Canadian Solar -paneelit 10 vuoden tuotetakuulla ja 25 vuoden lineaarisella tuottotakuulla. Kattokiinnikejärjestelmän toimittaja Suomalainen Orima, jonka tuotetakuu on markkinoiden paras elikkä 30-vuotta.


Kun haluat hankkia aurinkopaneelit: 

1. Tarkista sähkölaskultasi arvio vuosittaisesta sähkönkulutuksesta 
2. Ota yhteyttä aurinkopanelien toimittajaan ja pyydä arviokäynti
3. Arviokäynnillä toimittaja selvittää aurinkopaneeleiden asennukseen vaikuttavia tekijöitä: katon kunto ja materiaali, katon suunta, katon kallistuskulma ja katolle tulevat varjot sekä sen mihin tiloihin esimerkiksi järjestelmän invertteri asennetaan. 
4. Anna toimittajalle sähkökulutuslaskelma mitoituksen pohjaksi
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
keyboard_arrow_up